Home

Samsung galaxy s5 megapixel

S4 Active I9295 tillbehö

 1. Söker du mobil tillbehör? Checka ut vårt stora urval
 2. ne, plats för
 3. The Samsung Galaxy S5's 16-megapixel camera is pretty good so far. We couldn't get it outside into the daylight, but these indoor shots give you an indication of what this phone's camera can do

The Samsung Galaxy S5 is an Android-based smartphone unveiled, produced, released and marketed by Samsung Electronics as part of the Samsung Galaxy S series.Unveiled on 24 February 2014 at Mobile World Congress in Barcelona, Spain, it was released on 11 April 2014 in 150 countries as the immediate successor to the Galaxy S4.As with the S4, the S5 is an evolution of the prior year's model. Samsung Galaxy S5 har en 16 megapixel kamera med ett supersnabbt autofokus på 0,3 sekunder eller mindre. Genom att kombinera traditionell smartphone-teknik med kompaktkamerans autofokus och systemkameras fasdetektionssystem tar din smartphone kristallklara bilder supersnabbt. Hantera svåra ljusförhållanden med HD Samsung Galaxy S5 16GB släpptes 2014 och har packats med en quad core-processor, en 2 MP-frontkamera och en bakre kamera (upp till 16.0 Mp). Med en 5-tums OLED-skärm och vattentåligt skal är detta en telefon som levererar enligt dina behov, dag efter dag Samsung lade mycket riktigt en hel del vikt på nya kamerafunktioner såsom snabbare autofokus och bildstabilisering när man presenterade Galaxy S5. Men den som hade hoppats att Samsung hade gjort en kamera som kunde sälla sig till toppstriden denna gång kommer att bli besviken Samsung Galaxy S5 Android smartphone. Announced Feb 2014. Features 5.1″ display, Snapdragon 801 chipset, 16 MP primary camera, 2 MP front camera, 2800 mAh battery, 32 GB storage, 2 GB RAM.

The powerful and professional Samsung Galaxy S5 offers a 5.1 Full HD display for enhanced viewing as well as dust and water resistance The Galaxy S5 houses the best camera on a Samsung smartphone thus far. It's not perfect, but provides enough resolution for cropping, enlargement and detail preservation. Images look great on the. Galaxy S5. Lösningar & Tips, Ladda ner Bruksanvisning, Kontakta Oss. Samsung Support Sverig Samsung Galaxy S5 är efterföljaren till Galaxy S4. S5 är något större med en 1080p Super AMOLED skärm på 5,1. Standbytiden ska var hela 390 timmar med ultraenergiläget. Kameran är på 16MP S5 är IP67-klassad dvs vattentät vid 1 meters djup

Detta är Samsung Galaxy S5 Mobi

Samsung Galaxy S5: Camera Image Quality and Performance. I t is often said that megapixels are meaningless in mobile phones. However, give a high-resolution phone like the Galaxy S5 a bright and. Samsung Galaxy S5 Cover Så er den helt nye længe ventede Samsung Galaxy S5 her endelig. Denne efterfølger til S4 er spækket med fede features - ligefra fingertryksaflæser, quad-core processor til enestående kamera på hele 16 megapixel.Denne Samsung Galaxy S5 er prissat i den høje ende og derfor fortjener en Samsung G

Smile! The Samsung Galaxy S5's 16-megapixel camera is

Samsung galaxy s5 SPARA pengar genom att jämföra priser på 1000+ modeller Läs omdömen och experttester Betala inte för mycket - Gör ett bättre köp idag Compare Samsung Galaxy S5 vs Samsung Galaxy S9 with our phone comparison tool and get side-by-side specifications Samsung Galaxy S5 (Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC v3) The system on a chip (SoC) has an integrated LTE cellular chip. LTE is capable of downloading at faster speeds than older, 3G technology

Galaxy S5 har inbyggd pulssensor, vilket gör den till en perfekt följeslagare till alla som vill hålla ett vakande öga på sin träning och välbefinnande. Placera ditt finger på baksidan av Galaxy S5 för att mäta din puls Samsung GALAXY S5 Neo. Med Samsung GALAXY S5 Neo 16GB Svart får du inte bara en telefon med snygg design utan fylld med en stark hårdvara också . Samsung har vidareutvecklat sin kamera med hela 16 megapixel och som dessutom innehåller ett filter och ett objektiv som gör att du kan fotografera i starkt solljus När Samsung lanserade Galaxy S4 följde de upp den med en uppsjö modeller som lånade namnet från modermodellen: S4 Mini, S4 Zoom och S4 Active. Vi väntade oss samma flod av S5:or men det blev inte riktigt så. Visst fick S5 Zoom en uppföljare, men den fick heta K Zoom. Och vart tog S5 Active, den tåligare varianten av S5 vägen Samsung Galaxy Tab S5e (2019) är en elegant tablet med 10.5 Super AMOLED-skärm (2560 x 1600), 8-kärnig processor och microSD-kortplats (upp till 512 GB). Den har även ett mycket tunt (5.5 mm) och lätt (400 g) aluminiumhölje samt avancerade kamero

Discover the full range of Samsung smartphones and easily compare the features which matter most to you, from battery length to camera type and phone size Discover the full Galaxy S Series range online at Samsung UK. Compare Galaxy S Smartphones by price, specs and the features that matter to you With the Samsung Galaxy S5 set to hit retailers in less than a month, latest leaks have suggested that a spin-off Samsung Galaxy S5 Zoom is in the works with a 19-megapixel camera.. According to. Betyg för Samsung Galaxy S5 Klicka på stjärnorna för att lämna betyg. Skärm: Gränssnitt och funktioner: Användarupplevelse: Kamera: Batteritid: Lagringsutrymme: Byggkvalitet: Design: Medelbetyg: 7.2/10 (59) Betygsätt. 2014 Mobiler Samsung Samsung Galaxy S5 är en smarttelefon i Samsung Galaxy-serien och uppföljaren till Samsung Galaxy S4.Smarttelefonen kör operativsystemet Android 4.4 KitKat eller 5.1.1 Lollipop och tillverkats av Samsung Electronics.Den offentliggjordes 24 februari 2014 under Mobile World Congress i Barcelona och släpptes 11 april samma år. [1] [

Samsung Galaxy S5 Sport Review The Galaxy S5 Sport is Sprint's new exclusive take on Samsung's 2014 flagship device, a phone that takes everything we love (and didn't love) about the. Samsung Galaxy S5 could pack 16-megapixel OIS shooter. A new rumor suggests that next year's Galaxy S5 will come with optical image stabilization, but not the upcoming Galaxy Note 3 Samsung is likely to offer the Galaxy S5 in a whole rainbow of colours before the phone slips into obsolescence in 2015-2016, but at launch there are four shades to choose from Samsung Galaxy S5 Fabriksåterställning & Hård Återställning. Hur återställer du din Samsung Galaxy S5?Denna handledning handlar om mjuk återställning, fabriksåterställning och hård återställning för Samsung Galaxy S5. Med dessa åtgärder raderas alla data, inställningar och innehåll på dina enheter, och returnerar den till de ursprungliga fabriksinställningarna Samsung galaxy s5 batteri SPARA pengar genom att jämföra priser på 100+ modeller Läs omdömen och experttester - Gör ett bättre köp idag

It's rumoured to have a 12-megapixel main sensor while the Galaxy S5 uses a 16-megapixel one with fancy ISOCELL sensor tech. This is something Samsung has devised The Galaxy S5's camera has been upgraded from a 13-megapixel shooter to 16 megapixels. Just below the camera is a heart-rate sensor. Samsung says the phone is waterproof The Samsung Galaxy S5 specs sheet will be bolstered by a new 16-megapixel camera with optical image stabilisation features, latest reports have suggested.. Building on the 13-megapixel snapper.

The Samsung Galaxy S5 measures 142.0 x 72.5 x 8.1mm, which means that it can be easily stored inside a trouser pocket, and weighs 145g without battery and card, slightly bigger and heavier than the previous S5 model. It's undoubtedly a large but very slim device that will definitely get you noticed The S5's 16-megapixel main camera is the bit I'm most hoping to check out further. It's very fast; Samsung said it has 0.3-second autofocus, making sharp pictures feel instant The Galaxy S5 raises the bar still further with more power and a 16.0 megapixel camera capable of image quality to rival not just other smartphones, but also a great deal of dedicated compact cameras

Galaxy S5 - 16 megapixel Samsung ISOCELL F2.2 sensor, DIS, LED flash, 4k video. Front facing 2 MP camera, 1080p video; When the Galaxy S5 launched last year its camera was one of the best around. Between these handsets, it's no secret that the fully blown Samsung Galaxy S5 is the more capable of the two. The real question is just how many of the premium device's feature the Galaxy S5. Samsung Galaxy S5 Neo 16GB - Hitta lägsta pris hos PriceRunner Jämför priser från 1 butiker Betala inte för mycket - SPARA på ditt inköp nu Samsung Galaxy S5 camera shootout versus HTC One M8, iPhone 5S. Samsung's marquee Galaxy S5 is blazing fast and chock full of new features. But does its 16-megapixel camera have the chops to. Samsung kicked off MWC on Saturday night by announcing the new Galaxy Gear smartwatches and followed that up with the Galaxy S5 at its massive Unpacked event in Barcelona

Samsung Galaxy S5 Active best price is Rs. 31999 as on 10th November 2020. See full specifications, expert reviews, user ratings, and more. Compare Samsung Galaxy S5 Active prices before buying. Samsung Galaxy S5 G900a 16GB Smartphone - Unlocked by AT&T for all GSM Carriers Smartphone w/ 16MP Camera - Charcoal Black 3.2 out of 5 stars 80. $134.89. Samsung Galaxy S5 G900A 16 GB 4G LTE (Shimmery White) GSM Unlocked 3.7 out of 5 stars 1,080. 3 offers from $108.00. Samsung. Samsung Galaxy S5 come with a 5.1-inch screen and a 16-megapixel camera, both bumped up over its predecessor Vill du laga mobilen själv? Hos MyTrendyPhone kan du handla Samsung Galaxy S5 reservdelar till riktigt schyssta priser. Det är därför du bör ta en titt på vårt fina utbud av mobildelar och köpa den del du behöver mest. Spara tid och pengar, beställ Samsung Galaxy S5 skärm online och fixa enheten själv O2 - The Samsung Galaxy S5Array Also, enjoy exclusive offers with O2 Priority Skip to main samsung; galaxy s5 X Check 16 megapixel camera. Battery life. Talk time: up to 21 hours. Weight. Weighs 145g. Screen size

Samsung Galaxy S5 fodral. Vi har flera prisvärda och billiga mobiltillbehör för Samsung Galaxy S5 och att utrusta din telefon i förebyggande syfte är dessutom oftast mycket mer kostnadseffektivt jämfört med att behöva lämna in din smartphone på lagning när skadan redan är skedd Samsung Galaxy S5 Zoom specs leaked, will have a 19-megapixel camera We exclusively confirmed earlier this year that Samsung was working on the Galaxy S5 Zoom (SM-C115), and now, the specs of the company's second-generation phone-cum-camera device have been revealed through benchmark site GFXBench

Samsung Galaxy S5 Mini Duos price, specifications

Ifall du har tappat din värdefulla mobil i marken och du behöver byta glas på Samsung S5, laga din Samsung hos oss för vi erbjuder väldigt proffsiga mobilreparationer till fantastiska priser. Tveka inte att beställa Samsung Galaxy S5 skärmbyte hos oss för vi lovar att försöka klara problem inom kort.Ta en titt på utbudet för att se vilka slags Samsung Galaxy S5 reparationer vi utför Samsung Galaxy S5: Evolution, not revolution, but still packs a powerful punch (review) For Samsung's latest flagship smartphone, it's more about what's beneath the surface than its outer design Detta är hemmet för granna mobiltillbehör, fodral och Samsung Galaxy S5-skal - Har du en S5 så har vi resten! Vårt omfattande sortiment sträcker sig från beskyddande skal till Samsung Galaxy S5 i förtjusande färger, med märkliga mönster, till multifunktionella Samsung Galaxy S5 fodral från främmande fantasier och vidare till alla andra sorters Samsung Galaxy S5 tillbehör

Samsung Galaxy S5 Mini picture and specs is leaked online

Samsung Galaxy S5 - Wikipedi

Samsung Galaxy S5 mini best price is Rs. 8,999 as on 8th November 2020. See full specifications, expert reviews, user ratings, and more. Compare Samsung Galaxy S5 mini prices before buying online Tipster Ice Universe has taken to Twitter to share that the Samsung Galaxy S21 Ultra will have a 120Hz display refresh rate, just like its predecessor, but with 2K, aka QHD+, resolution. 2K. Skillnaderna med föregående modellen Galaxy S III. En av skillnaderna jämfört med föregående modellen Samsung Galaxy S III är skärmen som har vuxit från 4,8 till 4,99 tum trots att telefonen är något plattare och smalare på bredden.. Specifikationer. Operativsystem: Android 4.2.2 Uppgraderbart till 5.0 Lollipo Samsung's Galaxy S4 Mini was a popular little smartphone and one we were rather fond of too, but it's had its time to shine and soon it will be taking a back seat to the Samsung Galaxy S5 Mini. Samsung Galaxy S7 vs Galaxy S5 comparison: Display. The Samsung Galaxy S5 has a Full-HD (1920 x 1080 pixels) display while the Galaxy S7 has a QHD (2560 x 1440) display resolution, but the difference is in the details: the advantage of the S7 is best observed when viewing high-resolution media. However, you will notice some differences elsewhere

Samsung Galaxy S5 Svart 16 GB - Komplett

 1. Samsung Galaxy Tab S5e har liksom Samsungs senaste surfplattor en långsmal skärm, denna gång i skärmformatet 16:10, vilket alltså gör den mer lämpad för film och underhållning än produktivitet. I skärmen ska man kunna utnyttja hela skärmytan eftersom synlig hemknapp saknas
 2. Samsung Galaxy S5 Specifications (Specs) At A Glance: Samsung Galaxy S5, is the most powerful Android flagship ever from the Korean mobile phone manufacturer Samsung. This monster phone is having 5.1 inches Super AMOLED Corning Gorilla Glass 3 display and is also powered with a mighty Quad-core 2.5 GHz Krait 400 CPU
 3. Samsung Galaxy S5: 5.1-inch (1920x1080), 16 MP Camera, 2800 mAh, Snapdragon 801 Processor (2 GB
 4. And then there's the camera — a 16-megapixel beast that creates a small (nowhere near Lumia 1020-sized) bulge on the back of the Galaxy S5. Samsung is very proud of the autofocus, which is.
 5. Samsung has announced the Samsung Galaxy S5, the successor to the Galaxy S4.The latest smartphone is waterproof to 1 meter and features a 16 megapixel sensor, 4K video recording, a 5.1inch screen.
 6. The specs for Samsung's Galaxy S5 Zoom (SM-C115) have been revealed via benchmark site GFXBench. The device will feature a hexa-core Exynos CPU and a 20 megapixel camera

Samsung Galaxy S5 16GB • Se lägsta priset (2 butiker) hos

(SM-G900F, SM-G901F). Se också: Samsung Galaxy S5 mini bruksanvisning och Samsung Galaxy S5 neo bruksanvisning Beställ en ny Samsung Galaxy S5 laddare och håll batteriet fulladdat! Upptäck vårt omfattande urval av laddare till Samsung Galaxy S5 och välj en billaddare, en bärbar powerbank och en miljövänlig solcellsladdare till marknadens bästa priser så att du kan njuta av din smartphone vart du än går och var du än befinner dig! Bli vår Club Trendy medlem och få 7% rabatt Samsung had a few other tricks up its sleeve, too. A feature on the Galaxy S5 called Download Booster simultaneously uses LTE and the fastest Wi-Fi available for ultra-fast download speeds, with. Samsung Galaxy S5 $99 with contract, $700 unlocked. 5.1, 1920 x 1080 Super AMOLED display (432 ppi) Qualcomm Snapdragon 801 SoC; 2.5 GHz quad-core CPU, Adreno 330 GPU, 2GB RA Samsung continues their reign over the Android smartphone market with their flagship phone - the Galaxy S5. While Samsung doesn't stray too far from its recognizable plastic design, they did add a dimpled back texture to address concerns over the slipperiness of the earlier model

Test: Samsung Galaxy S5 Mobi

Yesterday, Samsung gave us a lot of details about its plans for upcoming smartphones and tablets at its Analyst Day event, and confirmed that its flagship devices would all use 16-megapixel cameras next year, including the Galaxy S5 and Note 4. Now more details are coming in on the matter, and it seems like Samsung will be using its recently unveiled ISOCELL technology on the 16-megapixel. The Samsung Galaxy S5 contains a 16 megapixel (5312x2988) camera with a pixel size of 1.12 micrometers, and an aperture of f/2.2. The S5 also features backside illumination, or BSI. Save big on these VPN services ahead of Black Frida Samsung unveils Galaxy S5: Fingerprint reader, heart-rate sensor, 16-megapixel camera. The Korean electronics giant makes some iterative changes to its predecessor's shell and design, but packs a. Samsung has sold more than 200 million Galaxy S phones around the world. It's a staggering number, outweighed only by cumulative sales of the iPhone, and with the Galaxy S5, Samsung hopes to. Samsung releases new Galaxy S5 smartphone to take on Apple. SAMSUNG has finally taken the sheet off its latest Galaxy S5 and landed a punch in its continuing war against Apple for smartphone.

Video: Samsung Galaxy S5 - Full phone specification

Jämför priser på Samsung Galaxy S5 Neo SM-G903F 16GB. Hitta deals från 11 butiker och läs omdömen på Prisjakt Of all the rumors and speculation we've heard about the Galaxy S5, one common theme among them has been the fact that Samsung's next flagship will have a 16-megapixel camera (possibly with optical image stabilization).Now, a report from the Korean Media claims that all 2014 flagships from Samsung will feature 16MP shooters

The Samsung Electro-Mechanics subsidiary has reportedly confirmed the Samsung Galaxy S5 will feature a 13-megapixel camera updated with Optical Image Stabilization and better low-light photo capture Samsung Galaxy S5 mini Android smartphone. Announced Jun 2014. Features 4.5″ display, Exynos 3470 Quad chipset, 8 MP primary camera, 2.1 MP front camera, 2100 mAh battery, 16 GB storage, 1.5 GB RAM Batteri för Samsung Galaxy S5 / S5 Duos / S5 Neo / S5 Active (2800mAh) EB-BG900BBE, EB-BG900BBC. Frakt okänd. 155 kr. Subtel. Till butik. Green Cell® EB-BG900BBE Mobile Phone Battery for Samsung Galaxy S5 G900F Neo (Li-Ion cells 2800mAh 3.85V) The top-quality Green Cell battery 100% comp Visa mer

Samsung Galaxy S5 review: So close, but yet so far. 2GB RAM, 5.1-inch 1080p screen, 16-megapixel camera, fingerprint sensor, heart rate sensor, IP67 dust and water resistant rating Utforska vårt fina sortiment av Samsung Galaxy S5 tillbehör.Sedan mobilen presenterades på MWC i april 2014 har den varit ett av Samsung:s mest populära flaggskepp. Håll koll på att uppgradera din Samsung S5 med rätta tillbehör - Beställ Samsung Galaxy S5 fodral, skal, skins och andra skyddande tillbehör, samt verktyg till riktigt bra priser redan idag och spara 30-50% Samsung has also swapped out the 16-megapixel camera from the Galaxy S5 in favor of an 8-megapixel version on the Galaxy S5 mini. While most of the hardware has been stripped back, the more unique. Think of the Samsung Galaxy S5 Active (released May 2014, listed at $659 without contract by AT&T) as a stronger, tougher cousin of the Galaxy S5 (released April 2014). The Galaxy S5 Active dropped its predecessor S5's fingerprint sensor, a security feature to augment the usual password protection. The effectiveness of the current fingerprint technology deployed by smartphone makers is. Samsung Galaxy S6, S6 Edge és Edge+ A Wikimédia Commons tartalmaz Samsung Galaxy S5 témájú médiaállományokat. A Samsung Galaxy S5 egy androidos érintőképernyős okostelefon amelyet a Samsung gyárt. 2014. április 11-én került bemutatásra

Samsung Galaxy S5 (Black) - Review, Specs & Features

 1. Samsung Galaxy S är en smartphone tillverkad av Samsung.Den kör operativsystemet Android.I början av januari 2011 meddelade Samsung att de hade sålt 10 miljoner enheter av Galaxy S-modellen. [1]Se även. Samsung Galaxy S II; Referenser Note
 2. Köp online Samsung Galaxy S5 16gb Olåst sprucken s.. (423247342) Samsung mobiltelefoner • Avslutad 18 okt 17:13. Skick: Begagnad Pris 250 kr • Tradera.co
 3. The photo has revealed that the Samsung Galaxy S5 will come with a 16 megapixel camera, which ties in with earlier reports about the handset, you can see the photo below, and the original here
 4. Samsung Galaxy A5 2017 är den senaste mobiltelefonen i den framgångsrika A-serien från Samsung. Denna telefon lanseras i Sverige under februari 2017. Själva telefonen är tillverkad i metall och glas. Den kommer med en 5.2tums AMOLED skärm som har 1080x1920 upplösning och Corning Gorilla Glass
 5. Product Information: Carry around your contacts, photos, and apps in one convenient package with the Samsung Galaxy S5 smartphone. This excellent mobile comes free from any network locking, and features a 5.1-inch screen with buttery smooth navigation on the Android operating system
Telekom präsentiert das neue Samsung Galaxy S5 - YouTube

Samsung Galaxy S5: the camera review - CNE

Every flagship smartphone goes through various revisions before the final version hits retail, and for a major smartphone like the Galaxy S6, the number of prototypes is often high.We reported on the S6's camera earlier this month based on info we received about one of the prototypes of the device, with this particular prototype featuring a 20-megapixel Samsung-made camera sensor on the back Köp batteri till Samsung Galaxy S5 Neo mfl ersättningsbatteri från Batteriexperten till bra pris. Alltid snabba leveranser och fri frakt på allt. Beställ ditt batteri till Samsung Galaxy S5 Neo mfl ersättningsbatteri idag - billiga batterier på nätet

Galaxy S5 Samsung Support Sverig

 1. Samsung Galaxy S5 SM-G900F 16GB - Hitta bästa pris på Prisjak
 2. Samsung Galaxy S5 : Come usare la fotocamera da 16 megapixel
 3. TEST: Samsung Galaxy S5 - Vattentätt prestandamonster
 4. Shooting with the Samsung Galaxy S5's 16-megapixel camera
 5. Samsung Galaxy S5 vs Samsung Galaxy S8 - specs comparison
 6. Samsung Galaxy S5 - SamMobil

 1. Samsung Galaxy S5 Price in India, Specifications
 2. Samsung Galaxy S5 - Camera Image Quality and Video Review
 3. Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S5 Cover og Tilbehør
 4. Samsung galaxy s5 • Hitta det lägsta priset hos
 5. Samsung Galaxy S5 vs Samsung Galaxy S9 - specs comparison
The First 14 Apps You Have To Download For Your NewSamsung Galaxy Alpha Review: A Stylish Smartphone NotSamsung Galaxy Android Powered Digital Camera - TuvieTwo very different Galaxy S5 variants get benchmarked onSamsung Galaxy Note 3 review | Digital TrendsSamsung Galaxy Mega 2: Big smartphones have never been so
 • Ölvemarks berlin.
 • Dermal anchor.
 • Nya zeeland cricket.
 • What to do in lucerne.
 • Yttre sneda bukmuskeln övningar.
 • Almas ostrhauderfehn.
 • Billard bochum bermuda dreieck.
 • Batteri en värde.
 • Forsavan.
 • Farming simulator 18 download free.
 • Ewj fastigheter osby.
 • Gong seung yeon jeongyeon.
 • Angular js binding.
 • Hondenwandelingen west vlaanderen.
 • Männer anschreiben lustig.
 • Plumeria schwarze spitze.
 • Eremitkräfta till salu.
 • Kbps to mbit.
 • Historiepodden ladda ner.
 • Kornkärnor bröd recept.
 • Kandarin diary osrs.
 • Nieuwsbladshop biermand.
 • Träningsövningar ben.
 • Helene fischer marco polo tower.
 • Bizaardvark svenska.
 • Sushibar meny.
 • Bmw e61 led.
 • Phalene skällig.
 • Andra livgrenadjärregementet.
 • Forex valutakurser.
 • Südostbayerische rundschau anzeigen.
 • Kluriga lekar för vuxna.
 • Love taylor instagram.
 • 05 nummer österreich.
 • Böckmann reservdelar.
 • Vad är det för skillnad mellan djurcell och växtcell.
 • Electricity plugs by country.
 • Fresh off the boat season 3.
 • Syskrin med innehåll.
 • Airbus models.
 • Kulturella skillnader kroppsspråk.